Ustaw swoją stronę jako prywatną

Jeśli masz publikację, która jeszcze nie jest gotowa do pokazania światu, możesz ją ukryć a dostęp zablokować hasłem.

Możesz włączyć ten parametr na dole strony Ustawień:

Ghost wygeneruje dla Ciebie krótkie hasło, którym możesz podzielić się z każdym, kto potrzebuje dostępu do strony podczas pracy nad nią. Podczas gdy to ustawienie jest włączone, wszystkie funkcje optymalizujące wyszukiwarkę zostaną wyłączone, aby pomóc ukryć Twoją stronę przed niepowołanym dostępem..

Pamiętaj jednak, że to nie jest bezpieczne uwierzytelnienie. Nie należy polegać na tej funkcji w celu ochrony ważnych danych prywatnych. Jest to po prostu proste, współdzielone hasło dla bardzo podstawowego ograniczenia dostępu..

Zaproś swój zespół

W Ghost możesz ustawić różne uprawnienia dla każdego z członków Twojego zespołu:

Współtwórcy
To jest podstawowy poziom użytkownika w Ghost. Współtwórcy mogą tworzyć i edytować własne szkice postów, ale nie mogą edytować szkiców innych lub publikować postów. Współtwórcy są niezaufanymi użytkownikami, którzy mają najbardziej podstawowy dostęp do Twojej publikacji.

Autorzy
Autorzy są drugim poziomem użytkownika w Ghost. Autorzy mogą pisać, edytować i publikować swoje własne posty. Autorzy są zaufanymi użytkownikami. Jeśli nie chcesz aby użytkownik mógł publikować swoje własne posty, powinnien być mieć uprawnienia Współtwórcy.

Redaktorzy
Redaktorzy są trzecią grupą użytkowników w Ghost. Redaktorzy mogą robić wszystko, co autor może zrobić, ale mogą również edytować i publikować posty innych - jak również swoje własne. Redaktorzy mogą również zapraszać nowych Współtwórców i Autorów na stronę.

Administratorzy
Najwyższym poziomem użytkownika w Ghost jest Administrator. Administratorzy mogą zrobić wszystko, co mogą zrobić Autorzy i Redaktorzy, ale mogą również edytować wszystkie ustawienia strony i dane, nie tylko treść. Dodatkowo, administratorzy mają pełny dostęp do zapraszania, zarządzania lub usuwania każdego innego użytkownika strony.

Właściciel
Jest tylko jeden właściciel strony z systemem Ghost. Właściciel jest specjalnym użytkownikiem, który posiada wszystkie uprawnienia Administratora, ale z dwoma wyjątkami: Właściciel nigdy nie może zostać usunięty. I w niektórych okolicznościach właściciel będzie miał dostęp do dodatkowych specjalnych ustawień. Na przykład: szczegóły rozliczania, jeśli używa się Ghost(Pro).

Dobrym pomysłem jest poproszenie wszystkich użytkowników o wypełnienie swoich profili użytkowników, w tym biografii i dodanie kont społecznościowych. Stworzą one bogate, ustrukturyzowane dane dla postów co pomoże w zwiększeniu zasięgów tworzonych treści.

Następny rozdział: Organizowanie treści

Dowiedz się, jak łączyć treść za pomocą tagów i autorów, lub - w przypadku bardziej zaawansowanych konfiguracji - jak stworzyć niestandardowe struktury treści za pomocą dynamicznego routingu..